! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Goedkoopste zorgverzekering 2022

Zoek je een goedkope zorgverzekering in 2022? De inhoud van het basispakket is wettelijk vastgesteld en dus bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Het verschil tussen zorgverzekeraars zit in de keuzevrijheid van zorgverleners en de premie die betaald moet worden.
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 13 november 2021

zorg polis

Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2022?

De goedkoopste basisverzekering van 2022 is de budgetpolis ZieZo Selectief van zorgverzekeraar ZieZo Zilveren Kruis. Deze verzekering kost €108,25 per maand bij een eigen risico van €385.

Of de goedkoopste zorgverzekering ook de beste zorgverzekering is voor jou, hangt van je persoonlijke voorkeuren af. Het is daarom altijd belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken op basis van jouw wensen.

Top 3 goedkoopste naturapolissen

Zorgverzekeraar Polis Maandpremie in 2022
ZieZo Zilveren Kruis ZieZo Selectief (budgetpolis) €108,25
ZEKUR Gewoon ZEKUR polis (budgetpolis) €110,40
FBTO Zorgverzekering Basis €110,95

Top 3 goedkoopste restitutiepolissen

Zorgverzekeraar Polis Maandpremie in 2022
FBTO                           Zorgverzekering Basis Vrij                 €132,95
Stad Holland Zorgverzekeraar  Zorgpolis €133,00
United Consumers (VGZ) UC Eigen Keuze €135,28

Verwacht je weinig kosten uit de basisverzekering te maken? Dan kun je een vrijwillige verhoging van het eigen risico overwegen. Je krijgt dan korting op je premie. Het is wel belangrijk dat je het volledige bedrag achter de hand hebt, voor het geval je toch (hoge) zorgkosten maakt.

Zelfde basispakket

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Een goedkope basisverzekering heeft dezelfde dekking als een dure. De inhoud van het basispakket is namelijk wettelijk vastgesteld en bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Hierdoor zijn de premies van de basisverzekeringen goed te vergelijken.

Een enkele zorgverzekeraar heeft een iets afwijkend basispakket. Zo vergoedt Pro Life op basis van hun christelijke grondslag bijvoorbeeld geen abortussen.

Hoe vind je de goedkoopste zorgverzekering?

Via onze Zorgvergelijker vind je de goedkoopste zorgverzekering die past bij jouw wensen. Vul in onze vergelijker je wensen in voor het eigen risico en de gewenste dekkingen uit de aanvullende verzekering.

We tonen vervolgens de zorgverzekeringen die het best aansluiten bij je wensen. De goedkoopste polis die voldoet aan je wensen vind je bovenaan. In het overzicht kun je filteren op het type basisverzekering en kun je aangeven bij welke zorgverleners je terecht wil kunnen.

Welke basisverzekering is het voordeligst?

Er zit wel verschil tussen de basisverzekeringen in de keuzevrijheid van zorgverleners en de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Hierop zijn de basisverzekeringen in te delen in verschillende categorieën:

Naturapolissen zijn over het algemeen voordeliger dan restitutiepolissen. Een restitutiepolis heeft als voordeel dat je zelf je zorgverlener kunt kiezen.  Dat heeft daarbij geen invloed op de vergoeding van zorg die je ontvangt.

Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf.

Een combinatiepolis geeft recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten, en recht op vergoeding (restitutie) bij andere.

Tussen polissen van verzekeraars van dezelfde maatschappijen zit weinig verschil. De prijzen zijn echter wel verschillend. Van bijna alle verzekeraars hebben wij de premies op een rij gezet.

Lagere premie door verhogen eigen risico

Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten uit de basisverzekering? Dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Je eigen risico verhogen is niet slim als je veel zorgkosten uit de basisverzekering verwacht of geen spaarpotje hebt om het totale eigen risico zonodig toch te betalen. 

Best passende aanvullende zorgverzekering

Wat de best passende aanvullende zorgverzekering is, verschilt per persoon. Het hangt namelijk af van welke dekking je wilt en van je persoonlijke situatie. Een vrouw met een gezin heeft meestal andere wensen dan senioren of studenten. Wat voor jou de voordeligste zorgverzekering is ontdek je door bijvoorbeeld je zorgverzekering te vergelijken.

Bij de verschillende dekkingsopties lichten we toe wanneer het handig is om je daar al dan niet voor te verzekeren. Als je weinig gebruik maakt van zorg waarvoor je aanvullend verzekerd bent, kun je ook overwegen om de aanvullende verzekering te schrappen of een beperkter pakket te kiezen, om goedkoper uit te zijn.

Korting op je zorgverzekering

Vergelijk je zorgverzekeringen en sluit je je nieuwe verzekering af via de Zorgvergelijker? Dan kun je soms nog meer voordeel halen. Met sommige zorgverzekeraars hebben wij kortingspercentages afgesproken. 

Lees ook:

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen
Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering