icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Stille wasmachine

Een stille wasmachine is erg prettig als je wasmachine in de buurt van een slaapkamer staat. Welke machines maken het minste lawaai?
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 7 juni 2022

Artikel_DeBeste_algemeen_wasmachines8kiloenmeer

Hoeveelheid decibel

Wasmachines maken het meeste lawaai tijdens het centrifugeren. Op het energielabel staat het aantal decibel (in dB(A)) en de bijbehorende geluidsklasse tijdens centrifugeren met het eco 40-60 wasprogramma. De stilste machines met een A-klasse voor geluid centrifugeren met minder dan 73 dB(A). De luidruchtigste (C- en D-klasse) boven de 77 dB(A). 

Decibellen lopen overigens niet lineair. Een verschil van een aantal decibel tussen 2 machines betekent:

  • 3 dB staat voor 2x zoveel geluid
  • 5 dB staat voor 3x zoveel geluid
  • 7 dB staat voor 5x zoveel geluid

Beoordeling lawaai in onze test

Het aantal decibel zegt niet alles over het geluid. Het is namelijk niet alleen belangrijk hoe hard het geluid klinkt, maar ook op welke toonhoogte. Het ene geluid klinkt vervelender in de oren dan het andere. Daarom laten we in onze test het geluid ook beoordelen door 3 experts. Zij luisteren naar de machines tijdens het wassen en het centrifugeren en geven een oordeel voor hoe storend zij het geluid ervaren.

Nachtprogramma voor een stille wasmachine

Sommige wasmachines hebben een speciaal nachtprogramma. Dan maakt de machine minder lawaai dan met een gewoon programma. In de vergelijker vermelden we per wasmachine bij de specificaties onder 'programma's' of de machine een stil of nachtprogramma heeft. 

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.