icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe groot moet een wasmachine zijn?

Bepaal bij het kopen van een wasmachine eerst het aantal kilo wasgoed wat erin moet passen. Dit bepaal je aan de hand van je standaard was of de grootte van het huishouden. Kijk ook naar de ruimte die de wasmachine kan innemen. 
Irene La Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 11 november 2022

Vulgewicht: hoeveel kilo in de trommel?

tips kleding wassen

Het vulgewicht is het aantal kilo wasgoed dat maximaal in de wastrommel past. Ook wel de (vul)capaciteit. Het vulgewicht geldt voor een katoenwas. Voor fijne, synthetische was is het advies om maar de helft van het gewicht in de trommel te stoppen. Dan beschadigt het wasgoed niet.

Grotere wasmachines

Wasmachines worden steeds groter. Vroeger waren wastrommels voor 5 á 6 kg normaal, nu hebben de meeste machines een vulgewicht van 8 of 9 kg. Zelfs wasmachines met trommels voor 10 kg of meer worden steeds meer verkocht. 

Wasmachines van 5 of 6 kg worden bijna niet meer verkocht. Opvallend, omdat huishoudens alleen maar kleiner worden. Met beladingsherkenning zouden grotere wasmachines met kleinere wasjes ook voldoende zuinig wassen. 

Weeg je standaard was

Toch was je met een volle trommel altijd nog op de meest zuinige manier de was het beste schoon. Lees meer over zuinig wassen. Het is daarom slim om het vulgewicht van de wasmachine af te stemmen op de grootte van een gangbare hoeveelheid wasgoed. 

Weeg je was eens. Sorteer het en weeg wat je normaal als 1 was in de machine stopt. Tel daar ongeveer 2 kg bij op. Je weet dan hoe groot je wasmachine moet zijn. Die 2 kg geeft nog extra ruimte om proppen te voorkomen en eventueel groter wasgoed in de trommel te stoppen. 

Grootte huishouden

Schat het vulgewicht van de wasmachine aan de hand van de grootte van je huishouden.

Houd hierbij aan:

  • 1 tot 2 personen: vulgewicht van 5 of 6 kg. Er zijn nog weinig wasmachines van deze grootte te koop. Wellicht is een bovenlader geschikt. 
  • 3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: vulgewicht van 7 of 8 kg. Bekijk de Beste wasmachine t/m 8 kg
  • 5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer: vulgewicht van 9 kg of meer. Bekijk de Beste wasmachine vanaf 9 kg

Uiteraard hangt de grootte van de wastrommel af van de hoeveelheid was. Dat is heel persoonlijk. Was je regelmatig groot wasgoed als dekbedden of gordijnen, dan is een grotere trommel beter.

Wasmachine van 12 kg en 15 kg

Machines van meer dan 10 kg zijn vooral geschikt voor bijvoorbeeld een sportclub.

Afmetingen: waar komt de wasmachine te staan?

Benodigde ruimte

De hoogte (85 cm) en breedte (60 cm) van een wasmachine zijn standaard. De diepte hangt af van vulgewicht van de trommel. Meestal is een wasmachine 60 cm diep, wasmachines met hogere capaciteit kunnen ook 70 cm diep zijn. 

Houd er ook rekening mee dat de deur goed open kan. Hoe groter de deur hoe ruimer hij uitzwaait. 

Heb je te weinig ruimte voor een standaard wasmachine en wasdroger? Kies dan voor een bovenlader of een wasdroogcombinatie.

Draairichting deur

Kijk welke draairichting van de deur handig is voor de ruimte waarin de wasmachine staat. Mogelijk in combinatie met een wasdroger. Bijna alle wasmachines hebben een deur die naar links opent. Alleen wasmachines van Miele openen juist naar rechts. 

Lees meer tips over een wasmachine plaatsen en installeren.

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.