icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Functies op een wasmachine

Wasmachines hebben verschillende opties en functies om het wassen gemakkelijker te maken. Welke zijn het handigst?
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 juni 2022

mamma-en-kind-wassen

Uitgestelde start of timer

Met uitgestelde start draai je het wasprogramma op een later moment. Je draait een was op een tijd dat het jou uitkomt of wanneer je een laag energietarief betaalt. 

Op sommige machines stel je in wanneer het programma begint. Op andere wanneer het programma klaar moet zijn. De machine bepaalt dan zelf wanneer het programma moet starten.

Vergelijk wasmachines met uitgestelde start

Resterende programmaduur

Het is handig als je op het display ziet hoelang een programma nog duurt. De programmaduur die een machine aan het begin aangeeft, is vaak niet de uiteindelijke tijd van het programma.

De machine bepaalt de tijd op basis van een gemiddelde hoeveelheid wasgoed. Stop je meer of minder wasgoed in de trommel, dan past het programma zich aan. Na een tijdje verschijnt dan de nieuwe resterende programmaduur. 

Vergelijk wasmachines die de resterende programmaduur weergeven

Signaal einde wasprogramma

Het is handig om op tijd te weten dat de was klaar is. Dat voorkomt gekreukte en stinkende was. Vaak hoor je dan een geluidssignaal. Als je je daar aan stoort, kun je het geluid meestal uitzetten. 

Vergelijk wasmachines waarbij je het geluidssignaal kunt uitzetten

Bedienen met een app

AEG, Beko, Bosch, LG, Miele, Samsung en Siemens hebben apps waarmee je de wasmachine kunt bedienen. In de app kun je onder andere zien wanneer de was klaar is. Bij sommige apps krijg je een melding als de was na een tijdje nog in de machine zit.

Je krijgt in de app ook meldingen van storingen. En je kunt meer informatie over een gebrek of foutmelding lezen. Vaak kun je via de app ook direct contact opnemen met de klantenservice.

Vergelijk wasmachines die je kunt bedienen met een app

Automatische wasmiddeldosering

Met automatische wasmiddeldosering bepaalt en doseert de machine zelf de hoeveelheid wasmiddel. Dit heet i-Dos bij Bosch en Siemens en TwinDos bij Miele.

Je vult een reservoir met een grotere hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. Dat is makkelijk en volgens de fabrikanten bespaart het wasmiddel. Het is ook beter voor het wasgoed als je niet te veel wasmiddel gebruikt.

Vergelijk wasmachines met automatische wasmiddeldosering

Koolborstelloze motor

Bijna alle nieuwe wasmachines hebben een invertermotor zonder koolborstels en aandrijfriem, waardoor de machine stiller is. Deze motor wordt ook wel ‘direct drive’ of ‘quiet drive’ genoemd. De motor is bovendien efficiënter en geeft minder kans op slijtage. Hij maakt ook meer variatie in trommelbewegingen mogelijk. Daardoor kan de machine veel meer verschillende wasprogramma’s aan.

Vergelijk wasmachines met een koolborstelloze motor

Inzet voor vloeibaar wasmiddel

Een inzet voor vloeibaar wasmiddel zit in de wasmiddellade. Het voorkomt dat vloeibaar wasmiddel te vroeg vanuit de wasmiddellade in de trommel loopt. Het wasmiddel zou anders vlekken kunnen maken op het wasgoed, als het wasprogramma nog niet is begonnen. Dit is vooral handig als de start van het wasprogramma is uitgesteld.

Wanneer je doseert met een doseerbol in de trommel, heb je hier geen last van. 

Vergelijk wasmachines met een inzet voor vloeibaar wasmiddel

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.