icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Automatische wasmiddeldosering: ideaal?

Wasmachines met automatische wasmiddeldosering, zoals TwinDos of i-Dos, zouden doseren makkelijker maken, wasmiddel besparen én stralend schoonwassen. Is het echt zo ideaal?
Irene La Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 29 november 2022

Siemens-iDOs

Wat is automatische wasmiddeldosering?

Een wasmachine met automatische wasmiddeldosering voegt zelf een bepaalde hoeveelheid wasmiddel toe aan de was. Je hoeft dus niet zelf in de weer met doseerbolletjes of dopjes voor de juiste hoeveelheid wasmiddel.

Zo werkt automatische wasmiddeldosering

De wasmachine gebruikt een met wasmiddel gevuld reservoir. De machine bepaalt hoeveel wasmiddel het wasprogramma nodig heeft. Dat hangt af van het soort programma en de hoeveelheid was. En soms ook van hoe vies het wasgoed is.

De systemen hebben 2 bakken of reservoirs die je kunt vullen met 2 verschillende wasmiddelen of met wasmiddel én wasverzachter. Soms verkoopt de fabrikant wasmiddel dat je kunt gebruiken. Maar je kunt bij alle systemen ook zelf je wasmiddel kiezen. Vooraf stel je de waterhardheid in, de dosering voor een volle trommel zoals op de wasmiddelverpakking staat (meestal is dat 4,5 kg) en eventueel de vuilgraad.

Bij alle wasmachines met automatische wasmiddeldosering kun je het wasmiddel ook handmatig afmeten en zelf doseren via de wasmiddellade of met een wasbolletje in de trommel.  

Voordelen autodosering

  • De hoeveelheid wasmiddel wordt automatisch aangepast aan de hoeveelheid was en/of de vuilgraad. Het kan lastig zijn om zelf handmatig de juiste hoeveelheid wasmiddel te bepalen voor verschillende hoeveelheden was. 
  • Het bespaart wasmiddel. De kans is namelijk groot dat het systeem mínder wasmiddel gebruikt dan je zelf zou doen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf precies en zuiniger wasmiddel afmeten
  • Geen geknoei met een wasbolletje of dopje.
  • Als de instellingen naar wens zijn, heb je er zo'n 20 wasbeurten geen omkijken meer naar.

Nadelen autodosering

  • In onze test werd de was niet stralend schoon.
  • Het zit vaak alleen op duurdere wasmachines.
  • De dosering wordt niet heel nauwkeurig aan de hoeveelheid wasgoed aangepast.
  • Je kunt alleen vloeibaar wasmiddel gebruiken, geen waspoeder of capsules.
  • Je kunt maar 2 soorten wasmiddel gebruiken, (bijvoorbeeld bont en wit) of 1 wasmiddel en 1 wasverzachter. 

Wasmiddel besparen

Met de automatische wasmiddeldosering kun je zeker wasmiddel besparen. Al hangt dit natuurlijk af van de hoeveelheid wasmiddel die je zelf zou gebruiken. 

Minder wasmiddel gebruikt

Uit een test die we uitvoerden met een aantal wasmachines bleek dat de meeste machines met automatische wasmiddeldosering, een stuk minder wasmiddel gebruiken dan geadviseerd op de wasmiddelverpakking. Vul je de trommel maar voor de helft, dan wordt er ook een stuk minder wasmiddel gebruikt. Meestal iets meer dan de helft. 

Doseren verschilt per wasmachine

De reservoirs zijn 1 – 1,5 l groot. Hiermee kun je zo'n 20 volle trommels wasgoed wassen. De verschillende systemen doseren het wasmiddel wel heel verschillend. Zo gebruikt de ene machine 2 keer zoveel wasmiddel als de andere.

Stralend schoon?

Uit de test blijkt dat wasmachines met het goeie, vloeibare wasmiddel mínder goed schoon wassen dan normaal in de test. Het halve wasje nóg minder. Je bespaart dan wel wasmiddel, maar je was komt er niet stralend schoon uit.

Wel kun je de instellingen wat aanpassen en hiermee het wasresultaat proberen te verbeteren. Pas hiervoor de geadviseerde dosering, de waterhardheid en soms de vuilgraad van de was aan. De wasmachine gebruikt dan meer wasmiddel. 

Verschillende systemen autodosering

i-Dos van Bosch en Siemens

Twee reservoirs in de wasmiddellade, naast de bakjes waar je normaal gesproken je wasmiddel in doet. In het reservoir voor wasmiddel gaat 1300 ml en die voor wasverzachter 500 ml. Lees onze indruk van Siemens i-Dos uit 2017. 

miele-twindos-eerste-indrukTwinDos van Miele

Onderin de wasmachine schuif je 2 flacons van 1500 ml. Je kunt hiervoor speciaal middel van Miele gebruiken, Ultraphase 1 en Ultraphase 2, een bontwasmiddel en een wasmiddel met bleek. Wil je ander wasmiddel of wasverzachter gebruiken, dan moet je hiervoor lege navulreservoirs kopen. Lees onze indruk van Miele TwinDos uit 2014. 

Auto Optimal Wash van Samsung

Twee reservoirs in de wasmiddellade, naast het bakje waar je normaal het wasmiddel in doet. Met een inhoud voor 900 ml wasmiddel en 700 ml wasverzachter. Het reservoir voor automatisch doseren zat vroeger in de deuropening.

AutoDose van AEG

Twee reservoirs in de wasmiddellade, naast de 2 bakjes voor handmatig doseren. Met 1000 ml voor het wasmiddel en 500 voor een tweede wasmiddel of wasverzachter. Instellingen kun je aanpassen via de My AEG Care-app. Je krijgt via de app ook bericht als het wasmiddel bijna op is.

Autodosering van Whirlpool

Twee reservoirs in de wasmiddellade met 600 ml capaciteit voor het wasmiddel en 400 ml voor de wasverzachter of als tweede wasmiddel. 

AutoDose van Beko

Twee reservoirs in de wasmiddellade, 1000 ml voor wasmiddel en 500 voor een wasverzachter.

Let op: wasmachines en ook de machines hierboven, worden standaard getest zónder automatisch wasmiddel te doseren. Lees hoe wij wasmachines testen.

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.