icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Matras online kopen

Een matras kopen via internet, is dat een goed idee? Je kunt de matras niet zien en uitproberen in de winkel. Vaak kun je de matras wel thuis uitproberen. Let hierbij wel op, want de voorwaarden van het proefslapen zijn niet altijd even gunstig.
Bart Lucassen_S

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 24 november 2022

online-matras-kopen

Online een matras kopen: een goed idee?

Matrassen worden steeds vaker online verkocht. Is het een goed idee om je matras online te kopen?

 • Het grote nadeel van online kopen is dat je geen of niet veel advies krijgt over wat voor jou de beste matras is. Volgens online aanbieders is dat ook niet nodig, want online matrassen zijn vaak 'one size fits all'. Hierbij is maar 1 soort matras te koop.
 • Het voordeel van online kopen is dat de matrassen vaak goedkoop zijn en dat je ze onder gunstige voorwaarden thuis kunt uitproberen. Over die voorwaarden lees je verderop op deze pagina meer.

Vaak kun je online én in de winkel kopen

Het is niet zo dat je altijd moet kiezen tussen online of een 'echte' winkel. Matrassen van het merk Emma worden ook verkocht in de winkels van Beter Bed. En een paar webwinkels hebben ook een showroom.

Ook hebben bijna alle grote slaapwinkels en slaapmerken een webshop, waar je matrassen online kunt kopen.

Opgerold matras: slecht of niet?

Een matras van een webwinkel wordt meestal opgerold in een doos verpakt bezorgd. De matrassen zitten maar korte tijd opgerold in de doos omdat ze vlak voor levering op die manier worden verpakt.

Wij hebben verschillende matrassen getest die op deze manier verpakt waren en we hebben nog nooit een negatieve invloed kunnen ontdekken. De matrassen nemen al heel snel hun bedoelde vorm aan als je de verpakking verwijdert. Dit duurt vaak een paar minuten, maar nooit langer dan een paar uur.

Proefslapen met de gunstigste voorwaarden

We raden aan om een matras eerst uit te proberen voor je hem koopt. Als je een matras online koopt, kan dat natuurlijk niet. Maar daar hebben een aantal (web)winkels een oplossing voor: je mag thuis 30 tot 125 dagen proefslapen.

De matras wordt gratis of voor maar een paar euro thuisbezorgd. Je kunt er tijdens de proefperiode op slapen. Bevalt hij niet, dan wordt hij gratis opgehaald en krijg je het aankoopbedrag terug.

Deze hele gunstige probeervoorwaarden gelden voor de volgende (door ons geteste) merken:

 • M Line Wave en Wave light: wavebymline.nl, 125 dagen proefslapen.
 • Matt: mattsleeps.com, 120 dagen proefslapen.
 • Emma: emma-matras.nl, 100 dagen proefslapen.
 • Hema: hema.nl, 100 dagen proefslapen.
 • Snoozzy: snoozzymatras.nl, 100 dagen proefslapen.
 • Lidl: meerdere merken via lidl-shop.nl, 90 dagen proefslapen. Bezorgkosten zijn €4,99.
 • Bruno: brunomatras.nl, 30 dagen proefslapen.
 • Refresh: refreshmatras.nl, 30 dagen proefslapen en 100 dagen omruilgarantie voor andere stevigheid.

Proefslapen is prettig. Maar er is wel een andere kant. De matrassen moeten een keer extra vervoerd worden. En er moet iets gebeuren met de afgedankte matrassen. Doe het dus niet te vaak. Het is niet altijd duidelijk wat er precies met teruggestuurde matrassen gebeurt. Soms worden ze gerecylced of gedoneerd aan bijvoorbeeld goede doelen, ziekenhuizen en opvangcentra. 

Artikel_matrasprijzen

Proefslapen en retourneren tegen kosten

Bij een aantal winkels of merken mag je de matras thuis uitproberen en terugsturen als het niet goed is, maar terugsturen kost geld. Soms moet je de retourzending zelf regelen en betalen. In andere gevallen komt de fabrikant de matras wel ophalen, maar is dat niet gratis. Iets minder goede voorwaarden dus, maar je kunt nog steeds proefslapen en het aankoopbedrag terugkrijgen.

Dit geldt voor deze geteste merken en matrassen:

 • Matras aan Huis: matrasaanhuis.nl, 2 maanden proefslapen. Retourneren is op eigen kosten. Laten ophalen kost €25 voor een 1-persoonsmatras, €35 voor een 2-persoonsmatras.
 • Ravensberger: ravensberger-matrassen.nl, 30 dagen proefslapen, retourneren kost €20.
 • Decupré: decupre.com, 30 dagen proefslapen, retourneren kost €34,50
 • Leen Bakker Royal: 100 dagen proefslapen. Retourneren is op eigen kosten, de matras kan ook naar de winkel gebracht worden. Geld terug op cadeaukaart.

Proberen en ruilen maar geen geld terug

Bij een aantal winkels of merken mag je de matras eerst thuis uitproberen en onder bepaalde voorwaarden (eenmalig) ruilen als hij niet bevalt. Maar je krijgt geen geld terug. Dat geldt voor deze merken:

 • IKEA: 90 dagen thuis uitproberen, ruilen bij IKEA tegen een andere matras. Zelf transport regelen. Prijsverschil bijbetalen of op tegoedpas.
 • M Line: voor de 1-persoons Slow Motion-matrassen geldt: 100 dagen proefslapen, ruilen bij M Line voor een andere matras van dezelfde maat tegen betaling van administratie- en transportkosten.
 • Beter bed: 90 dagen proefslapen op 1-persoonsmatras van bepaalde merken, ruilen bij Beter bed tegen betaling van €60 bij ophalen of €40 in de winkel.
 • Swiss Sense: Alleen voor matrassen gekocht in de winkel en Swiss Sense webshop: 90 dagen proefslapen, ruilen bij Swiss Sense tegen betaling van €60 en eventueel prijsverschil bijbetalen.
 • Auping: 90 dagen proefslapen, alleen ruilen tegen dezelfde matras met een andere hardheid.

Webwinkels zonder gunstige voorwaarden

Niet alle webwinkels die matrassen verkopen hebben gunstige probeervoorwaarden. Bij deze merken en aanbieders geldt geen probeerperiode. Hier geldt alleen de wettelijk verplichte zichttermijn van 14 dagen voor koop op afstand. Dat betekent meestal dat je de matras niet uit de verpakking mag halen en dat je zelf de retourzending moet regelen en betalen. Dat is zo bij:

Checklist bij online kopen matras

Wij vermelden de ruilvoorwaarden van de matrassen die we testen in de matrasvergelijker. Daarbij kijken we vooraal naar de voorwaarden als je online een matras koopt. Maar koop je een matras in de winkel, dan heb je vooral te maken met de winkelier. Proefslapen is dan soms ook mogelijk.

Check altijd de volgende zaken als je een matras koopt:

 • Wanneer betaal je de matras? Het klantvriendelijkst is het als je pas hoeft te betalen als je de matras thuis geprobeerd hebt en hij goed bevalt.
 • Als je van tevoren betaalt, krijg je dan al je geld terug als de matras niet bevalt?
 • Kun je het matras proberen? Hoe lang is de proefperiode?
 • Wat mag er worden geruild als de matras niet bevalt en waartegen? Bij sommige merken mag je alleen de kern ruilen of alleen tegen een matras die even duur is.
 • Hoe vaak mag je ruilen?
 • Geldt voor het geboden alternatief ook weer een proefperiode?
 • Wie betaalt en regelt het transport van de matras?
 • In welke staat moet of mag de matras zijn om hem nog te mogen ruilen?
 • Kan de matras alleen in de originele verpakking worden geruild?

Informeer duidelijk naar de geldende voorwaarden en bewaar een papieren exemplaar van de voorwaarden. Laat speciale afspraken altijd noteren op de bon.

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.