icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Matrassen

Goede nachtrust begint met een fijne matras. Daarom testen wij doorlopend matrassen. Zo vind jij de matras die het beste bij jou past.

Kies de beste matras voor jou

Bekijk de beste
predicaatjes-nieuwe header dossierhomepages

We hebben .... matrassen getest

Resultaten worden opgehaald...

Keuzehulp matrassen

Kies in een paar stappen de matras die het beste bij je past.

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Matras kopen: waar let je op?

Een goede nachtrust staat of valt met een goede matras kopen. Het is daarom belangrijk dat je een matras kiest die je precies de goede ondersteuning geeft, maar die ook lekker ligt. Maar een nieuwe matras kopen is niet gemakkelijk. Wij vertellen je wat alles betekent en waar je op moet letten.

Bart Lucassen Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  De onderdelen van een bed

  Een matras kopen, doe je maar een paar keer in je leven, dus waarschijnlijk ben je niet op de hoogte van alle termen. Dit is hoe een bed in elkaar zit:

  • Een bedframe of ledikant is de constructie van het bed. Meestal van hout en vaak los verkocht.
  • De bedbodem is waar je matras op ligt. Het kan een lattenbodem zijn, maar ook een houten omkisting met metalen veren (een boxspring).
  • Een topmatras is een dunne matras die je (optioneel) bovenop een 'gewone' matras legt. 
  • Een boxspring, eigenlijk boxspringcombinatie, is frame, bodem, matras, en meestal ook topmatras. Het onderstel is een houten bak op pootjes met metalen veren die vaak is bekleed met hetzelfde materiaal als de matras.  
  • De matras wordt omhuld door een hoes of tijk, die je er soms vanaf kunt ritsen zodat je hem kunt wassen.
  • Matrassen zijn gemaakt van verticaal gestapelde lagen matrasvulling
  • Soms zijn matrassen ook in de lengterichting anders opgebouwd. Bij de schouders of heupen vind je bijvoorbeeld een extra stevige laag. Dit noemen we (comfort)zones.

  Video: kooptips matrassen

  Inklappen
 2. 2

  Welke soorten matrasvullingen zijn er?

  Matras 2 - Columns

  Schuim

  • Staat er als vulling van een matras 'schuim', ga er dan van uit dat het gaat om polyurethaan (PU) schuim 
  • Koudschuim of HR (High Resilience) PU schuim, is PU schuim van hoge dichtheid en betere kwaliteit. 'High resilience' slaat op de hoge mate van veerkracht.
  • Traagschuim, ook wel visco-elastisch schuim, memory foam of geheugenschuim, is een specifieke soort PU schuim dat er heel lang over doet om zijn vorm weer terug te krijgen. 
  Matras 1 - Columns

  Veren

  • Als we het bij matrassen hebben over 'veren', dan hebben we het over metalen veren en nooit over dierlijke veren (dons).
  • Een matras met pocketvering heeft metalen springveren die verpakt zijn in een zakje. Alle pocketveren werken afzonderlijk van elkaar. Over de veren zit een laag schuim.
  • Bij matrassen met Bonnellvering of binnenvering zijn de metalen veren onderling met elkaar verbonden, en zitten ze dus niet in aparte 'pockets'.
  Matras 3 - Columns

  Latex

  • Latex of latexschuim is gemaakt van natuurlijk of synthetisch rubber. Latex is soepel en voelt comfortabel. Het staat bekend als slecht ventilerend, maar uit onze tests blijkt dat dat niet altijd terecht is.

  Meer over matrasvulling

  Er zijn nog veel meer soorten vullingen, en vaak is een matras opgebouwd uit verschillende materialen.

  Lees meer over matrasvullingen.

  Inklappen
 3. 3

  Wat zijn goede matrassen?

  Artikel_matrasmaat
  Inklappen
 4. 4

  Wat koop je er bij?

  • Je hoeft niet tegelijk met je matras je bedbodem te vervangen. Want er is geen bewijs dat een bedbodem een wezenlijke invloed heeft op de ligkwaliteiten van een matras. Let er wel op dat je bedbodem goed ventileert.
  • Een boxspringcombinatie koop je vooral omdat het allemaal bij elkaar past. Het onderstel maakt voor de ligeigenschappen niet uit en dezelfde matras in een normaal bedframe zou hetzelfde moeten liggen. Vaak veert het alleen wel meer. 
  • Een topmatras is niet essentieel. Met een topmatras kun je je ligcomfort vergroten en je normale matras sparen. Maar een goede matras zou alleen genoeg moeten zijn. En een topmatras kan een slechte of doorgezakte gewone matras niet oppeppen.
  • Als je last hebt van huisstofmijtallergie, is het belangrijk dat de tijk van je matras afneembaar én wasbaar op 60°C is. Bekijk matrassen waarbij dit kan.
  • Wil je meteen ook een dekbed en nieuwe hoofdkussens kopen? Ook daarover geven wij advies.
  matras-wegen
  Inklappen
 5. 5

  Matras online kopen

  Een matras online kopen, is dat slim? Veel online aanbieders hebben goede voorwaarden om een matras uit te proberen. Je kunt een matras gratis of goedkoop thuis laten bezorgen en er dan 100 dagen of meer op proefslapen. Bevalt hij niet, dan kun je hem gratis terugsturen, waarna je je geld terugkrijgt.

  Bekijk en vergelijk:
  Matrassen met goede probeervoorwaarden

  Bedenk wel dat er ook iets moet gebeuren met de afgedankte matrassen, dus probeer er niet te veel uit.

  Bekijk de voorwaarden goed

  Er zijn ook genoeg (web)winkels waar het een stuk lastiger is om een matras goed uit te proberen. Hier geldt bijvoorbeeld geen uitprobeerperiode. Eenmaal uit de verpakking mag je de matras niet meer ruilen. Maar als je een matras online koopt heb je wel altijd recht op 14 dagen bedenktijd bij koop op afstand.

  Lees meer over:
  Matrassen kopen op internet

  online-matras-kopen
  Inklappen
 6. 6

  Welke matras heb ik nodig?

  Wil je weten wat voor matras je nodig hebt? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de matras die het beste bij je past. 

  Help mij kiezen

  Matras - Keuzehulp - Default
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of wat te doen als je matras kapot gaat? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum