icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Gevelisolatie

Kies voor gevelisolatie als je woning geen spouwmuren heeft. Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar isoleert veel beter.
Jonne Hage_S

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 15 mei 2020

gevelisolatie-1200x800px

Muurisolatie buitenkant

Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt wel een veel dikkere laag isolatie aanbrengen. Dit is wel een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Gevelisolatie is ook verstandig als je een huis energieneutraal wilt maken. De Rc-waarde die daarvoor nodig is, bereik je niet met spouwmuurisolatie.

Isolatie - Gevel

Spouwmuurisolatie

Heeft jouw huis wel spouwmuren? Dan kun je kiezen voor spouwmuurisolatie.

Muur isoleren: materialen

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Het huis wordt dus iets ‘dikker’. Het materiaal wordt vervolgens afgewerkt met steenstrips, stucwerk of andere gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten).

De kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Dan is dat een goed moment om isolerende kozijnen en triple-glas te nemen.

Vergunning voor buitenmuur isoleren

Door buitengevelisolatie gaat de woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning van de gemeente nodig. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

Binnenmuur isoleren

Is buitengevelisolatie niet mogelijk of niet haalbaar? Overweeg dan extra isolatie van de muur aan de binnenkant. De muren komen maximaal 10 centimeter naar voren, dus je verliest wel wat ruimte. Minder ervaren doe-het-zelvers kunnen een professioneel isolatiebedrijf inschakelen. Je hebt 3 mogelijkheden:

Een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen of bestaande problemen verergeren. Laat je daarom goed adviseren, ook als je zelf aan de slag gaat. Bij veel isolatiematerialen plaats je een doorlopende dampremmende laag aan de warme kant van het isolatiemateriaal.

Gevelisolatie kosten en besparingen

Gevelisolatie aan de buitenkant geeft veel comfort en je haalt een hogere Rc-waarde dan met spouwmuurisolatie. Het is wel duurder dan spouwmuurisolatie.

Subsidie gevelisolatie

Voor gevelisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2021 kun je als woningeigenaar gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om deze subsidie te krijgen, moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn, maar het mag ook een isolerende maatregel en een investering in een warmtepomp zijn.

Lees ook:

Artikelen binnen Isolatie

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & Interessant

 • Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning
  Nieuws | 3 jun.

  Consumentenbond blij met plannen verduurzaming kabinet

  De Consumentenbond is positief over de verduurzamingsplannen die minister De Jonge op 2 juni 2022 presenteerde. Het kabinet maakt serieus werk van slecht geïsoleerde woningen. Maar er is nog ruimte voor verbetering.
 • Isolatie huis
  Nieuws | 5 apr.

  Consumentenbond pleit opnieuw voor isolatievoucher

  ​​​​​​​De Consumentenbond roept het kabinet op om een isolatievoucher in te voeren. De isolatietegoedbon past goed in het isolatieprogramma dat minister Hugo de Jonge op 2 april presenteerde.
 • Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning
  Nieuws | 14 mrt.

  Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning

  Met de Zorgeloos Duurzaam Wonen Huisscan helpt de Consumentenbond huizenbezitters bij het verduurzamen van hun woning. Op 1 plek: advies, offertes en installatie en inschrijven voor een Isolatiecollectief.