icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Dakisolatie

Een slecht geïsoleerd dak verliest veel warmte en is een van de grootste energieverspillers in huis. Helaas zijn de meeste Nederlandse daken maar matig geïsoleerd.
Jonne Hage_S

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 15 mei 2020

Afbeelding van twee mannen die een isolatieplaat op maat snijden. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over isoleren van woningen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

Dak isoleren: materialen

Voor dakisolatie zijn verschillende materialen te koop. Gebruik het liefst KOMO-gecertificeerd isolatiemateriaal. KOMO stelt eisen aan bouwproducten en controleert de kwaliteit. Het belangrijkste is de isolatiewaarde van het materiaal (uitgedrukt in een Rd-waarde), hoe hoger hoe beter.

Zolder isoleren

Een schuin of hellend dak kun je van binnenuit of buitenaf isoleren. Van binnenuit kun je overwegen het zelf te doen, maar laat je altijd goed adviseren.

Isolatie - Dak

Schuin dak isoleren

Aandachtspunten bij zelf isoleren van een schuin dak:

 • Controleer hoe het dak in elkaar zit en wat er al aan isolatiemateriaal is gebruikt. Bepaal of je bestaande isolatie kunt verbeteren.
 • Vocht moet weg kunnen, anders gaat hout rotten. Zit aan de buitenkant van het dak een dampremmende laag? Gebruik dan klimaatfolie aan de binnenkant.
 • Kies voor een zeer goede isolatiewaarde, een Rd-waarde van minstens 3,6. 
 • Er zijn metalen systemen verkrijgbaar waarmee je snel een frame voor het isolatiemateriaal kunt maken. Er zijn ook kant-en-klare systemen met afgewerkte isolatieplaten. Deze systemen zijn makkelijk en besparen tijd, maar zijn wel duurder.

Plat dak isoleren

Laat platte daken altijd isoleren door een vakman. Dit is werk voor een specialistisch bedrijf. 

Dakisolatie kosten en besparingen

Dakisolatie is met name geschikt voor woningen die gebouwd zijn voor 1992. Woningen van na die tijd beschikken meestal over goede dakisolatie.

Voorbeeld kosten en besparingen verbeterde isolatie in huizen voor 1992

Subsidie dakisolatie

Voor dakisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2021 kun je als woningeigenaar gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om deze subsidie te krijgen, moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn, maar het mag ook een isolerende maatregel en een investering in een warmtepomp zijn.

Lees ook:

Artikelen binnen Isolatie

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & Interessant

 • Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning
  Nieuws | 3 jun.

  Consumentenbond blij met plannen verduurzaming kabinet

  De Consumentenbond is positief over de verduurzamingsplannen die minister De Jonge op 2 juni 2022 presenteerde. Het kabinet maakt serieus werk van slecht geïsoleerde woningen. Maar er is nog ruimte voor verbetering.
 • Isolatie huis
  Nieuws | 5 apr.

  Consumentenbond pleit opnieuw voor isolatievoucher

  ​​​​​​​De Consumentenbond roept het kabinet op om een isolatievoucher in te voeren. De isolatietegoedbon past goed in het isolatieprogramma dat minister Hugo de Jonge op 2 april presenteerde.
 • Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning
  Nieuws | 14 mrt.

  Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning

  Met de Zorgeloos Duurzaam Wonen Huisscan helpt de Consumentenbond huizenbezitters bij het verduurzamen van hun woning. Op 1 plek: advies, offertes en installatie en inschrijven voor een Isolatiecollectief.