icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Profiteer van hogere WOZ-waarde

Je ontvangt jaarlijks in januari of februari een nieuwe opgave van de WOZ-waarde van je huis. Gemiddeld zijn de WOZ-waarden van woningen dit jaar met 9,5% gestegen. Dit betekent hogere gemeentelijke belastingen, maar mogelijk ook lágere hypotheeklasten.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 23 februari 2022

woz waarde huizen

Hypotheken met risico-opslag

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en hoger dan 50% van de woningwaarde, betaal je een risico-opslag bovenop de basisrente. Als de verhouding tussen de hypotheek en de marktwaarde verbetert, kan die opslag omlaag. 

Meestal zelf actie ondernemen

Dat kan door af te lossen, maar ook doordat je  woning in waarde is gestegen. Daalt je hypotheek door aflossingen, dan passen sommige hypotheekverstrekkers je tariefsklasse automatisch aan. Onder andere Aegon, Munt Hypotheken, Nationale Nederlanden en Obvion passen deze automatisch aan. Maar niet bij een waardestijging van je woning. Bij de andere onderzochte aanbieders moet je altijd zelf actie ondernemen. 

Sneller voordeel bij veel tariefsklassen 

Hoeveel je rente daalt, hangt af van het aantal tariefsklassen bij je geldverstrekker. ING hanteert bijvoorbeeld veel tariefsklassen. Hierdoor kom je sneller in aanmerking voor een lagere tariefsklasse en dus een lagere rente. Maar de renteverlaging gaat bij veel tariefsklassen wel in kleinere stapjes. 

Bij de meeste aanbieders kun je met de jaarlijkse WOZ-beschikking aantonen dat je huis meer waard is geworden. Sommige aanbieders nemen daar helaas geen genoegen mee. Zij accepteren alleen een taxatierapport, dat doorgaans enkele honderden euro’s kost.

Grote verschillen tussen aanbieders  

In de tabel hieronder kun je per aanbieder de tariefklassen zien. Binnen de top 10 van grootste hypotheekverstrekkers in ons land zijn grote verschillen qua indeling in tariefklassen. 

Zit je ook met de nieuwe WOZ-waarde net aan de verkeerde kant van een risicogrens? Bijvoorbeeld op 91% in plaats van 90%? Dan kan het lonen om extra af te lossen, zodat je wél onder de grens komt.

Bron: website hypotheekaanbieder per 23 februari 2022.

Ook overstappen kan lonen

Ook kan het handig zijn om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Stel dat je bij jouw hypotheekverstrekker in een hoge tariefklasse valt, maar een andere aanbieder hanteert een andere indeling, dan krijg je daar wél korting op je hypotheekrente. De andere aanbieder kan ook voor die klasse een lager tarief hanteren. Bij de overstap naar een andere geldverstrekker betaal je advies-, afsluit- en notariskosten. Maar als het voordeel hoog genoeg is, heb je die kosten er snel uit.

Rekenvoorbeeld

Edgar en Jill kochten onlangs een woning van €400.000. Ze hadden €50.000 zelf gespaard en leenden de resterende €350.000 van ABN AMRO. Ze sluiten een Woninghypotheek zonder duurzaamheidskorting. De verhouding tussen de lening en de marktwaarde van het huis was dus 90%. Ze betalen dus nu het hoogst mogelijke tarief bij ABN AMRO.

Volgens de WOZ-beschikking, die het stel onlangs van de gemeente ontving, is hun huis inmiddels €440.000 waard. De schuld-marktwaardeverhouding komt daarmee onder de 80%. 

Korting

De rente die Edgar en Jill aan ABN AMRO moeten betalen, daalt daardoor van 2,43% naar 2,21% (tarieven per 23 februari 2021 voor 20 jaar vast). Met andere woorden: de hypotheekrente gaat met 0.22% omlaag. Dat scheelt hen dit jaar €470 bruto (dus zonder belastingvoordeel). Ze moeten daarvoor zelf een verzoek indienen bij ABN AMRO en hun WOZ-waarde meesturen. 

Niet eens met hogere WOZ-waarde?

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis die de gemeente heeft vastgesteld? Maak dan binnen 6 weken vanaf de dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar bij de gemeente. Wij hebben tientallen voorbeelden van succesvolle WOZ-bezwaren voor je verzameld. Doe er je voordeel mee.

Lees ook:

Artikelen binnen Aanpassen en besparen

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.