Zoetstoffen

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

Wat zijn zoetstoffen?
Zoetstoffen zijn zoete hulpstoffen die fabrikanten gebruiken om suiker mee te vervangen. Ze hebben een E-nummer en zijn daarom veilig voor gebruik. Zoetstoffen zijn in te delen in 2 soorten:
- Intensieve zoetstoffen (zoeter dan suiker)
- Extensieve zoetstoffen (iets minder zoet dan suiker)
Zoetstoffen beter dan suiker?
Zoetstoffen hebben een aantal voordelen ten opzichte van suiker. Zo bevatten ze geen of nauwelijks calorieën. En ze veroorzaken geen tandbederf. Maar nog beter is het om zowel geen suiker als geen zoetstoffen te gebruiken. Dan wen je aan een minder zoete smaak. Wij zijn er dus geen voorstander van om suikers klakkeloos door zoetstoffen te vervangen.
Vergeleken met suiker zijn zoetstoffen vaak wel minder stabiel. Sommige verliezen op den duur hun smaak, of kunnen niet tegen verhitting. Ze zijn uiteraard zoet, maar hebben vaak toch niet dezelfde smaak als suiker.
Daarom worden zoetstoffen vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Zo bootsen ze de smaak van suiker beter na, versterken ze elkaars smaak of maskeren ze een bij- of nasmaak.
Kan ik te veel zoetstof binnenkrijgen?
Eet je dagelijks enkele porties producten met zoetstoffen, dan is er weinig aan de hand. Dat komt door de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) die voor E-nummers geldt. Die voorkomt dat je zo veel E-nummers binnenkrijgt dat het schadelijk is. Ook als je relatief veel producten met zoetstoffen eet.
Intensieve zoetstoffen: zoeter dan suiker
Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker maar leveren geen energie. Hierdoor zijn ze favoriet in dieetproducten.
Extensieve zoetstoffen: iets minder zoet dan suiker
Extensieve zoetstoffen worden ook wel polyolen genoemd. Ze zijn iets minder zoet dan suiker en zitten ook in kleine hoeveelheden in groente en fruit. Ze leveren gemiddeld ruim 2 kilocalorieën per gram en geven net als suiker volume aan voedingsmiddelen.
Een bijwerking van polyolen is winderigheid. Ze worden in de darmen namelijk door bacteriën omgezet waarbij er gassen vrijkomen.