Veelgestelde vragen over vegetarisch, flexitarisch en veganistisch eten

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 30 december 2021

Flexitarisch eten
Je bent een flexitariër als je vlees niet afzweert, maar af en toe (bewust) een vleesloze maaltijd eet. Ruim de helft van alle Nederlanders eet 1 of meerdere keren per week geen vlees.
Vegetarisch eten
Een vegetariër eet geen producten waarvoor dieren zijn gedood. Dus geen vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren en producten die daarvan zijn gemaakt. Zo eet een vegetariër ook geen kroepoek omdat er garnalen in verwerkt zijn. Ongeveer 5% van Nederland eet vegetarisch.
Er zijn ook pescotariërs. Een pescotariër eet geen vlees maar wel vis en schaal- en schelpdieren. Net als vlees bevat vis veel eiwit.
Veganistisch eten
Veganisten eten helemaal geen producten die van dieren afkomstig zijn. Dus ook geen zuivel en eieren.