icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Stroomprijs per kWh

De kosten van elektriciteit hangen voor een deel af van je stroomverbruik. Je verbruik wordt berekend in kilowattuur, dit is de eenheid voor elektriciteit. Maar waaruit bestaat de kWh-prijs?
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 november 2022

slimme-thermostaat-1200x800px

Kilowattuur (kWh)

De prijs van een kWh is op het moment erg hoog. Eind 2021 schoot deze omhoog. In augustus 2022 was het gemiddelde tarief €0,58 per kWh inclusief belasting.

Veel consumenten zijn afgelopen jaar overgegaan van een vast contract met lage tarieven naar een variabel contract met hoge tarieven. Ongeveer de helft heeft nog een vast contract. Daarvan krijgen veel consumenten nog te maken met hoge tarieven. De tarieven zijn ten op zichte van een jaar geleden meer dan verdubbeld.

Het is erg onzeker hoelang de stroomprijs op het huidige zeer hoge niveau zal blijven.

Wat is een kilowattuur (kWh)?

Een kilowattuur (kWh) is de eenheid of maat voor elektrische energie. Om 1 kWh te verbruiken moet een machine met een constant vermogen van 1kW (kilowatt) 1 uur werken.

Een wasmachine met energielabel A+ verbruikt tijdens 1 wasprogramma op 40 graden rond 0,5 kWh. Met diezelfde hoeveelheid energie kun je een felle ledlamp van 10 watt 50 uur laten branden. Of 5 keer een liter water koken in de waterkoker.

Enkel- of dubbeltarief

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief is de kWh-prijs op elk moment van de dag en de week hetzelfde.

Bij een dubbeltarief is de kwh-prijs in de piekuren hoger en in de daluren lager. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Dubbeltarief kan soms gunstiger zijn, maar lang niet altijd. Of het voor jou gunstig is kun je zelf berekenen.

Gasprijs

Ook de gasprijs is per eind 2021 omhoog geschoten. In augustus 2022 was het gemiddelde tarief €2,60 per kubieke meter (m3) inclusief belasting.

Ook hier geldt dat veel consumenten binnenkort te maken krijgen met hoge tarieven als het vaste contract afloopt. De gasprijs per kubieke meter (m3) aardgas lag in augustus 2021 nog rond de €0,87, inclusief belastingen en btw.

Het is lastig te voorspellen hoelang de prijzen nog zo hoog blijven.

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.