icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Energieverbruik

Energieverbruik is een flinke kostenpost in veel huishoudens. Hoe worden de kosten berekend? En hoe kun je het energieverbruik omlaag krijgen?
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 8 november 2022

Kosten energieverbruik

De kosten voor energieverbruik hangen voor een deel af van het verbruik, maar er zijn ook andere kosten die niet samenhangen met het verbruik. Verbruiksafhankelijke en verbruiksonafhankelijke kosten dus. Beide soorten kosten vind je terug op je energierekening.

Verbruiksafhankelijk

Het leveringstarief dat je betaalt per gebruikte kWh stroom en m3 gas hangt af van je verbruik. Daarnaast wordt over elke gebruikte kWh en m3 energiebelasting en opslag duurzame energie geheven. Over het totaal betaal je ook nog btw. Een huishouden van 2 personen verbruikt gemiddeld 2.500 kWh en 1.100 m3 gas per jaar.

Verbruiksonafhankelijk

Het maandelijkse vastrecht betaal je voor levering, transport, aansluiting en meterhuur. Dit is verbruiksonafhankelijk,. De kosten hiervoor hangen wel samen met de capaciteit van je aansluiting.

Energieverbruik omlaag

Het energieverbruik van een gemiddeld huishouden bestaat voor ongeveer 75% uit verbruiksafhankelijke kosten. Dat is een flink deel en dus de moeite waard om op te besparen.

Je kunt het energieverbruik vaak heel eenvoudig omlaag krijgen. Bijvoorbeeld door de televisie uit te zetten in plaats van op stand-by te laten staan. Je kunt ook aardig wat energie besparen door een energiezuiniger model te kopen.  

Lees alles over energie besparen in huis. Hierbij gaat het niet alleen om het besparen van kosten. Het is natuurlijk ook beter voor het milieu.

Zelf stroom opwekken

Met zonnepanelen kun je vaak zelf voor een heel jaar stroom opwekken. 

Lees ook:

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen