icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Contant geld

Steeds minder mensen betalen contant. Toch mogen banken niet zomaar geld rekenen voor cashopnames of het aantal geldautomaten verlagen. Wat zijn de regels voor het opnemen en storten van cash?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 juni 2022

contant-geld

Afspraken

Het gebruik van contant geld neemt af. Toch betaalt nog altijd 20% van de consumenten het liefste contant. Eurobiljetten en -munten zijn een wettig betaalmiddel in de eurozone. Dit moet ook zo blijven. Iedereen die dat wil moet gebruik kunnen maken van cash.

Door het afnemend gebruik stijgen de kosten per transactie. De toegang tot contant geld staat onder druk. De banken, DNB, chartale dienstverleners, winkeliers en consumentenorganisaties hebben daarom afspraken gemaakt over het gebruik en de kosten van cash. Die afspraken staan in het Convenant Contant Geld. Dit convenant is ingegaan op 7 april 2022 en geldt voor 5 jaar.

Veelgestelde vragen

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.