icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

gebruikstips

Gebruikstips voor je airfryer

In een airfryer kun je veel meer klaarmaken dan frietjes. Lees alles over lekkere snacks, accessoires en gezond en veilig bakken.

1

Knapperige frites

Zo maak je de knapperigste frites met de airfryer:

 • Gebruik ovenfrietjes. Die worden lekkerder in de airfryer dan gewone diepvriespatat. Ovenfrites hebben namelijk een speciaal vetlaagje dat werkt als een minifrituurpan om de friet. Zo wordt de buitenkant extra krokant. Let op: er zit zout en soms ook suiker in dit laagje.
 • Gebruik Franse frites. Doordat deze frites dunner zijn, worden ze knapperiger dan gewone frites.
 • Bak een kleinere hoeveelheid. In onze test levert het bakken van 2/3 van de maximale hoeveelheid meestal een beter resultaat dan de maximale hoeveelheid.
 • Schud de frietjes regelmatig om. Door te husselen komen de onderste frietjes boven en andersom. Daardoor bakken de frites gelijkmatiger. Bovendien heeft het vocht dat uit de frites vrijkomt bij omschudden de kans om te ontsnappen uit de airfryer. Zo wordt je friet droger en daardoor knapperiger.
 • Kook zelf gesneden frites voor. Zelf gesneden frites van (zoete) aardappelen kunnen ook in de airfryer. Kook die eerst kort voor, tot bijna gaar. Laat de frietjes vervolgens goed afkoelen en drogen. Meng wat olie door de frites en bak ze dan af.

Bekijk en vergelijk:
Airfryers de lekkerste frites bakken (alleen voor leden)

_DSC2559_Airfryer

2

Krokante snacks

 • Kies de ovenvariant bij 'snacks in een jasje' zoals kroketten en loempia's. Die komen vaak beter uit de airfryer dan de gewone versie. Steeds meer snackfabrikanten maken een ovenvariant van hun snacks. Zelfs Aldi en Lidl bieden ovensnacks van hun huismerk aan. Je bent al lang niet meer aangewezen op (dure) A-merken.
 • Koop de normale versie voor 'kale' snacks zoals frikandellen en gehaktballen. De gewone 'frituurversie' wordt prima in de airfryer. 
 • Leg snacks op een rekje voor ze de airfryer in gaan. Dat geldt vooral voor snacks die kunnen lekken. Zo liggen ze niet in het lekvocht.
 • Maak de porties niet te groot en schud regelmatig om.

Bekijk en vergelijk:
Airfryers de lekkerste frites en snacks bakken (alleen voor leden)

Gebruikstips_hoekrijgjedelekkerstesnakcs

3

Extra accessoires

Met de juiste accessoires, zoals als een bakblik of grillpan, doe je veel meer met je airfryer dan alleen snacks en frites bakken. Bijvoorbeeld:

 • Vlees, vis en kip grillen, inclusief kruiden of marinade
 • Ovenschotels afbakken zoals lasagne
 • Kaas gratineren
 • Een paneerlaagje krokant bakken
 • Aardappelen en groenten grillen (eventueel eerst voorgaren)
 • Broodjes afbakken en ‘oppiepen’
 • Taarten, cakes en muffins bakken
 • Noten roosteren
 • Kruiden en vruchten drogen

Van sommige airfryers zijn meerdere productvarianten te koop, met elk andere extra's. Losse accessoires kopen kan ook. 

Lees meer over: 
Extra accessoires

AF Accessoires 3

4

Gezonder bakken en frituren

Te lang gebakken snacks kunnen te veel van de ongezonde stof acrylamide bevatten. Acrylamide is kankerverwekkend en ontstaat bij verhitting van zetmeelrijke producten zoals aardappelen, graanproducten en deegwaren. Dus ook bij gepaneerde producten zoals kroketten en bitterballen. En alle snacks 'in een jasje' zoals loempia's en vlammetjes. Bak snacks daarom niet te bruin. 

Lees meer over:
Gezonder bakken en frituren

Acrylamide frites

5

Veilig bakken en frituren

Bakken in een airfryer is veiliger dan frituren in een friteuse, omdat je in een airfryer geen vet of olie gebruikt. Hete olie kan brandwonden en keukenbrandjes veroorzaken. Maar ook aan hete lucht kun je je flink branden. 

Houd rond de airfryer voldoende ruimte vrij. Zeker aan de achterkant bij het ventilatierooster. De lucht die bij het bakken uit het rooster komt is gloeiend heet en kan iets wat er te dicht op staat, laten smelten of verbranden.

Lees meer over:
Veilig bakken en frituren

_DSC2492_Airfryer

6

Airfryer schoonmaken

Voorkom baklucht

Als je een airfryer na gebruik goed schoonmaakt, vermindert dat de baklucht bij de volgende keer bakken. Tijdens het bakken druipt vet uit de snacks en frites. Dat verzamelt zich op de bodem van de airfryer. En ook op het verwarmingselement en de ruimte daarachter. Verhit je daarna de airfryer opnieuw, dan geeft dat een baklucht af. Het beste is daarom om na elk gebruik je airfryer schoon te maken. 

Bekijk en vergelijk: 
Airfryers die je gemakkelijk kunt schoonmaken (alleen voor leden)

Schoonmaaktips

Een airfryer kun je schoonmaken met een zacht doekje of een spons met wat handafwasmiddel. Verwijder resten van het schoonmaakmiddel met een doek met lauwwarm water en laat de airfryer goed drogen voordat je 'm weer in gebruik neemt.

Lees onze uitgebreide tips: 
Schoonmaken van een airfryer

_DSC2518_Airfryer

Test airfryers

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun airfryer? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum