icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Weet wat je eet met Nutri-Score

Onze campagne voor Nutri-Score is succesvol. In 2022 wordt dit onafhankelijke voedselkeuzelogo in Nederland ingevoerd. Het logo is dan nog vrijwillig, maar wij blijven ons er voor inzetten dat het logo op alle verpakkingen komt te staan! 

 

 • Wat is Nutri-Score?

  Nutri-Score is een voedselkeuzelogo. Het geeft met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel over de voedingswaarde van een product. De Nederlandse overheid heeft voor invoering van dit logo in Nederland gekozen.

  Dit is Nutri-Score

   

   

 • Waarom Nutri-Score?

  Met Nutri-Score kun je producten in één oogopslag vergelijken. Maar dan moet het wel op álle producten staan. Dit lukt alleen als het logo verplicht gesteld wordt. We roepen de Europese Commissie op om Nutri-Score op voedingsmiddelen verplicht te stellen.

 • Consumenten voor Nutri-Score

  Uit onderzoek is gebleken dat een ruime meerderheid van de Nederlandse consumenten positief is over Nutri-Score. Ruim 14.000 Nederlanders steunden het burgerinitiatief Pro-Nutri-Score.

Nutri-Score: dit hebben we getest

De afgelopen tijd hebben wij diverse producten langs de Nutri-Score meetlat gelegd. Benieuwd naar de uitkomsten? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Gezondheidsraad positief over Nutri-Score

  nutrischore-supermarkt

  De Nutri-Score kan consumenten helpen bewuste keuzes te maken. Dat schrijft de Gezondheidsraad in zijn rapport over de Nutri-Score. De Consumentenbond is blij met dit postieve advies. 

  Consumenten kunnen met de Nutri-Score makkelijker de samenstelling van voedingsmiddelen vergelijken, zegt de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad stelt ook dat het logo nog niet perfect is, maar ziet voldoende mogelijkheden om Nutri-Score verder te verbeteren. De Consumentenbond is het daarmee eens.

  De Consumentenbond roept het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) op om nu haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten. Op 8 december 2022 is er een debat over leefstijlpreventie. In een brief vragen wij betrokken Kamerleden om vragen te stellen over de invoering van Nutri-Score.

  Meer informatie lees je in ons nieuwsbericht voor snelle invoering Nutri-Score.

 • Nieuws |

  Voedselkeuzelogo Nutri-Score verder ontwikkeld

  heerlijk-veganistisch-eten-groenten

  De afgelopen maanden onderzocht een internationaal wetenschappelijke commissie eventuele aanpassingen voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Eind juli verscheen het eindverslag met voorgestelde aanpassingen.

  Een aantal van de adviezen luidt onder meer om volkoren graanproducten gunstiger te beoordelen dan geraffineerde granen. En om onderscheid te maken tussen gezoete en ongezoete zuivelproducten. Verder zou rood vlees een minder gunstige score zou moeten krijgen dan gevogelte of vis.

  Wij zijn, net als onze Europese koepelorganisatie BEUC, voorstander van de voorgestelde verbeteringen van Nutri-Score. Hiermee kan het voedselkeuze consumenten nog beter helpen bij het maken van gezondere keuzes. De volgende stap is een herziening van de Nutri-Score voor dranken. Die wordt eind 2022 verwacht.

  Lees hier het rapport met de voorgestelde aanpassingen voor de Nutri-Score.

 • Nieuws |

  Nutri-Score in steeds meer winkels

  Mediapool_NUTRI-SCORE_1200x800

  Supermarkten zijn gestart met pilots om meer ervaring te krijgen met het logo. En ook op buitenlandse producten komt Nutri-Score al regelmatig voor. 

  De Nederlandse overheid wacht op de bevindingen van een internationale wetenschappelijke commissie die mogelijke verbeteringen voor het logo gaat voorstellen. Dit advies wordt in mei verwacht.

  Wij zijn voorstander van de Nutri-Score. Wel vinden we het heel belangrijk dat een onafhankelijke partij de communicatie over Nutri-Score doet. 

  Lees het hele nieuwsbericht: Nutri-Score in steeds meer winkels.

 • Nieuws |

  Nutri-Score kan healthwashing helpen voorkomen

  Healthwashing openingsbeeld

  Veel fabrikanten doen aan healthwashing. Ze laten ongezonde producten gezonder lijken met claims als ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Dat vinden we niet kunnen. Want zulke situaties geven een vertekend beeld.

  Gelukkig werkt de Europese Commissie aan voedingsprofielen. Die moeten grenzen stellen aan de voedingswaarde van producten. Producten met een ongunstige voedingswaarde mogen dan geen claims meer dragen.

  Nutri-Score heeft al voedingsprofielen in zich. Want daarmee wordt bepaald welke score een product krijgt, zoals A of B. Die kunnen ook worden ingezet voor het toestaan of verbieden van claims.

  Lees meer over healthwashing.

 • Nieuws |

  Nutri-Score kan helpen bij het voorkomen van ziekten

  alcoholvrij-bier-supermarkt

  Nutri-Score kan helpen bij het voorkomen van kanker en andere chronische ziekten. Dat stelt de 'International Agency for Research on Cancer' van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-IARC) op basis van een rapport. 

  Het rapport beschrijft dat mensen die meer voeding eten met een minder gunstige Nutri-Score en een lagere voedingskwaliteit, een hoger risico lopen op kanker en andere dodelijke ziekten. 

  Het rapport toont daarmee aan dat Nutri-Score kan helpen om gezonde voedingskeuzes te maken.
   

 • Nieuws |

  Introductie Nutri-Score in Nederland uitgesteld

  nutri-score-algemeen

  Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft aangekondigd dat de officiële introductie van Nutri-Score in Nederland wordt uitgesteld. Het wordt waarschijnlijk de eerste helft van 2022. Eerder was gemeld dat het logo medio 2021 zou worden ingevoerd. Wij vinden het jammer dat Nederlandse consumenten nu nog langer op Nutri-Score moeten wachten.