icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

Volkswagen dieselgate

Volkswagen sjoemelde met de uitstootwaarden van dieselauto’s. De ACM heeft Volkswagen hiervoor inmiddels een boete opgelegd. Wij vinden dat Volkswagen ook de schade van de kopers moet compenseren. We vroegen gedupeerden zich aan te melden en hebben inmiddels individuele procedures aangespannen.

 • Schade door gesjoemel

  Volkswagen sjoemelde met de uitstootwaarden van dieselauto’s. Die werden als milieuvriendelijk verkocht, maar waren dat niet.

 • Wij eisen compensatie

  De Consumentenbond vindt dat Volkswagen de schade aan gedupeerde moet compenseren en een boete verdient van de toezichthouder. We vroegen gedupeerden zich aan te melden.

 • Wat wij doen

  Uit de vele aanmeldingen die we ontvingen selecteerden we tot nu toe 4 gevallen waarvoor we individuele rechtszaken voeren die als voorbeeld voor anderen kunnen dienen.

Veelgestelde vragen

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Vernietigend oordeel Europese Hof

  Het Europese Hof oordeelt dat toegepaste sjoemeltechieken, zoals temperatuurvensters en hoogtemeters, in strijd zijn met de wet. Deze uitspraak is een enorme steun in de rug voor gedupeerde Volkswagenbezitters. Zij hebben nu het recht om de overeenkomst te ontbinden of compensatie te eisen.

  Lees ons nieuwsbericht

 • Nieuws |

  Volkswagen schikt in Engeland en Wales

  In Engeland en Wales heeft Volkswagen een schikking getroffen met vier eisende partijen die namens gedupeerden in het dieselschandaal een rechtszaak tegen Volkswagen hadden aangespannen. De rechtszaak is hiermee van de baan.

  Voor de circa 90 000 betrokkenen is een bedrag van 193 miljoen Britse ponden (ongeveer 225 miljoen euro) beschikbaar. Dat komt neer op 2100 pond (ca 2500 euro) per auto van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat. Volkswagen vergoedt ook de juridische kosten die de eisers hebben gemaakt. Aangenomen wordt dat dit bedrag in de tientallen miljoenen ligt.

  Volkswagen erkent geen schuld, maar zegt met deze schikking een lange en kostbare procedure uit de weg te gaan.

  In de rechtszaken die in Nederland tegen Volkswagen lopen zit tot nu toe weinig vooruitgang. We verwachten dat daar op korte termijn meer duidelijkheid over komt.
   

 • Nieuws |

  Klaar voor de inhoudelijke strijd

  Samen met de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES), voeren we sinds 2020 en 2021 rechtszaken bij 4 verschillende rechtbanken en kantonrechters in Nederland. Dit doen we namens 4 sjoemeldieseleigenaren. Na lang wachten ligt de weg nu open voor een inhoudelijke behandeling van de zaak. Onze hoop is dat de rechter Volkswagen tussen nu en 1,5 jaar veroordeelt tot het vergoeden van de schade. De vonnissen moeten zorgen voor een oplossing voor alle (huidige en voormalige) eigenaren en leasenemers van een sjoemeldiesel.

  Vertraging door andere procedure

  Op verzoek van Volkswagen deed de rechter eerst uitspraak in een andere zaak. De Consumentenbond is daarin geen partij. Inzet was de vraag of de nieuwe Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (de Wamca) van toepassing is op het Volkswagen Dieselschandaal. De rechter oordeelde dat dat niet het geval is. Deze uitkomst betekent dat er geen reden meer is om onze 4 rechtszaken langer aan te houden.

  Niet stilgezeten

  In de tussentijd zaten wij en onze partner VGDES niet stil. Er vonden zittingen plaats in het bijzijn van de eigenaren van de sjoemeldiesels. Volkswagen probeerde de 4 zaken te laten samenvoegen met een collectieve procedure in Amsterdam. De rechtbanken wezen dit verzoek af.

 • Nieuws |

  Duidelijk signaal richting Volkswagen vanuit de CPC

  De Europese organisatie die toeziet op het naleven van EU-wetgeving voor consumenten, Consumer Protection Cooperation Network (CPC), heeft een duidelijk signaaal afgegeven richting Volkswagen. De CPC vindt dat Volkswagen met een passende oplossing moet komen voor gedupeerde kopers van Volkswagen diesels. Dit laat zien dat het tij aan het keren is voor Volkswagen en dat de druk om kopers te compenseren toeneemt. Tot nu hebben alleen Duitse gedupeerden een compensatie ontvangen. Volkswagen rijders in andere landen wachten hier nog steeds op, omdat Volkswagen rechtszaken traineert.

 • Nieuws |

  Rechtbank: Kopers hebben recht op prijsverlaging

  In de zaak die de Stichting Car Claim tegen Volkswagen heeft aangespannen vonniste de rechtbank in Amsterdam dat kopers van een sjoemeldiesel recht hebben op een prijsverlaging van €3000 voor nieuwe auto’s of €1500 voor tweedehands. Deze uitspraak bevestigt dat Volkswagen aansprakelijk is voor de schade die berijders hebben geleden en is het startpunt voor verdere onderhandelingen over een mogelijke schikking met de gedupeerden. De Consumentenbond -niet betrokken in deze rechtszaak- is blij met deze doorbraak, die de uitkomsten van de procedures die de bond tegen Volkswagen voert gunstig kan beïnvloeden. Helaas heeft Volkswagen ook hier al aangekondigd tegen de uitspraak in te beroep gaan.

  Lees het nieuwsbericht