icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Eerste succes Spaartaks-claim

Consumenten die in de jaren 2017 tot en met 2020 een te hoge spaartaks hebben betaald, maar daar (nog) geen bezwaar tegen hebben gemaakt, komen mogelijk toch in aanmerking voor compensatie.

nieuwe_header-spaartaks-claim_1200x800px
 • Wat is er mis

  De regering gaat de 1,3 miljoen Nederlanders die te veel belasting hebben betaald over hun vermogen en geen bezwaar hebben gemaakt niet compenseren. Een erg onredelijk standpunt, omdat vaststaat dat diezelfde regering jarenlang onterecht belasting heeft geïnd.

 • Onze eisen

  Wij willen dat het kabinet iedere gedupeerde gaat compenseren. We weten dat dit een taai juridisch gevecht kan worden. Het is beslist niet zeker dat we het gaan winnen, maar daar lopen we niet voor weg.

 • Wat gaan we doen

  Met goede argumenten en de steun van zoveel mogelijk Nederlanders hopen we het kabinet op andere gedachten te brengen. Als dit niet voldoende is gaan we mogelijk procederen.

Eerste succes Spaartaks-claim

Consumenten die in de jaren 2017 tot en met 2020 een te hoge spaartaks hebben betaald, maar daar (nog) geen bezwaar tegen hebben gemaakt, komen mogelijk toch in aanmerking voor compensatie. De Bond voor Belastingbetalers, de koepelorganisaties voor belastingadviseurs en de Consumentenbond hebben een akkoord bereikt met Staatssecretaris van Rij om voor deze groep een proefprocedure te starten bij de Hoge Raad. Voor meer informatie lees onze veelgestelde vragen.

Hoe werkt het?

Wij strijden tegen grote bedrijven die misbruik maken van hun macht. Als jij de dupe wordt van zo'n bedrijf, heb je recht op schadevergoeding. Maar, in je eentje maak je geen schijn van kans. Wij verenigen gedupeerde consumenten en gaan namens hen het juridische gevecht aan. Dat doen we voor deze actie samen met massaschade specialist ConsumentenClaim.
 • meld-je-aan-1200x800px

  1. Meld je aan

  Samen staan we sterk. Meld je nu gratis aan en steun ons. We houden je op de hoogte van de vorderingen. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de Consumentenbond.

 • stappen-naar-de-rechter-1200x800px

  2. We stappen naar de rechter

  We hopen met goede argumenten en de steun van zoveel mogelijk Nederlanders het kabinet op andere gedachten te brengen. Mocht dit niet voldoende zijn gaan we mogelijk procederen.

 • vergoeding-1200x800px

  3. Schadevergoeding

  Het doel is een passende oplossing te vinden voor alle gedupeerden. We zijn nog niet zover dat er een massaclaim wordt gestart. Het is nog te vroeg om over een schadevergoeding te spreken.

Veelgestelde vragen

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Eerste succes Spaartaksclaim

  belasting-toeslag-1200x800px

  Consumenten die te veel spaartaks hebben betaald, maar daar (nog) geen bezwaar tegen hebben gemaakt, komen mogelijk toch in aanmerking voor compensatie. De Bond voor Belastingbetalers, de koepelorganisaties voor belastingadviseurs en de Consumentenbond bereikten een akkoord met het ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Zij gaan voor deze groep proefprocedures starten. De afspraken zijn een eerste succes in de Spaartaksclaim.

  Spaarders hoeven niet langer individueel bezwaar te maken bij de Belastingdienst tegen de heffing over hun spaargeld in de jaren 2017 tot 2021. In plaats daarvan komt het kabinet met een nieuwe zogeheten massaal bezwaarprocedure. Het oordeel over slechts 1 of enkele cases gaat hierbij voor alle gedupeerden gelden.

  Leees het volledige nieuwsbericht

 • Nieuws |

  In gesprek met de staatssecretaris

  ministerie van financiën

  Het is onduidelijk of het kabinet alsnog alle gedupeerden in de gelegenheid wil stellen gecompenseerd te worden. De staatssecretaris heeft dat eerder gesuggereerd. Maar in de stukken die het kabinet vandaag openbaar heeft gemaakt lezen we hierover niets terug.

  We vinden dat ook burgers die geen bezwaar hebben gemaakt in aanmerking moeten komen voor compensatie. Volgende week spreken wij de staatssecretaris. Wij zullen onze mening dan toelichten, en hem dan om opheldering vragen over het standpunt van het kabinet. Mocht dan blijken dat het kabinet alleen degenen die bezwaar hebben gemaakt wil compenseren, dan zullen we nadenken over vervolgstappen.

 • Nieuws |

  Na kamerdebat buigt kabinet zich over compensatie Spaartaks

  Artikelen_negatievespaarrente

  De afgelopen tijd hebben de ontwikkelingen rond de Spaartaks-claim elkaar snel opgevolgd. Op 2 februari vond een Kamerdebat plaats over de kwestie. In aanloop van dit debat had staatssecretaris van Financiën Van Rij een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin gaat hij onder andere op het ingewonnen advies van de Landsadvocaat in. De Landsadvocaat is van mening dat het niet compenseren van spaarders die niet binnen de wettelijke termijn bezwaar hebben gemaakt ‘juridisch verdedigbaar’ is.

  Dat betekent overigens niet dat het kabinet dit ook van plan is. De Tweede Kamer, waaronder de 4 coalitiepartijen, namen tijdens het debat een motie aan. Hierin werd het kabinet opgeroepen om tot een oplossing te komen die ‘recht doet aan spaarders’. Wat dit precies zal inhouden is op dit moment nog onduidelijk.

  De staatssecretaris heeft toegezegd om binnen 2 maanden (vóór 1 april) een besluit te nemen over de vraag of, en in hoeverre, niet-bezwaarmakers op compensatie kunnen rekenen. Wij houden de verdere ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

 • |

  Geen compensatie voor consumenten die geen bezwaar maakten

  belastingdienst

  De Belastingdienst berekende een te hoge fictieve rente voor de belastingaanslag over het vermogen in Box 3. Dat oordeelde de rechter op 24 december 2021. Consumenten die al bezwaar maakten tegen deze rekenwijze, kregen hiermee recht op compensatie.

  Maar de uitspraak gold niet voor consumenten die géén bezwaar hadden gemaakt. Oneerlijk, zo stelde de Consumentenbond, die daarop samen met andere belanghebbenden in gesprek ging met staatssecretaris Van Rij (Financiën) over een oplossing.

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €3 per maand ben je al lid. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen