icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Inloggen

TikTok schendt de privacy van kinderen

TikTok heeft lak aan privacyregels en verzamelt en verhandelt privéinformatie zonder dat je als ouder of verzorger daar toestemming voor hebt gegeven. TikTok moet hier direct mee stoppen en een schadevergoeding betalen. Meld je (kind) nu gratis aan.

Claim nu schadevergoeding

 • Wat is er mis

  TikTok verwerkt op grote schaal persoonsgegevens van kinderen zonder toestemming van ouders of verzorgers. TikTok verdient hier jaarlijks miljarden euro’s aan. Er wordt opzettelijk slecht geïnformeerd zodat kinderen niet weten dat hun privacy wordt geschonden. Ook kampt de app met beveiligingsproblemen

 • Onze eisen

  TikTok moet een schadevergoeding van 2 miljard betalen, stoppen met het verzamelen van overmatig veel gegevens van kinderen en alle persoonsgegevens die onrechtmatig zijn gekaapt vernietigen.

   

 • Wat gaan we doen

  Alleen samen kunnen we zorgen dat TikTok de privacy van kinderen niet meer schendt. Meld je (kind) nu gratis aan en claim een schadevergoeding. Wij gaan voor jou het juridisch gevecht aan.

Meer weten?

Lees onderstaande vragen en antwoorden

Help! Mijn kind is online

Natuurlijk wil je dat je kind of kleinkind veilig online opgroeit. In 4 weken leren we je alles over sluikreclame, filterbubbels en instellingen voor smartphones en tablets. Je ontvangt elke vrijdag een e-mail.

Meld je aan

(Speciaal voor leden)

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Lubach over TikTok

  In de avondshow van 6 september 2022 had Arjen Lubach een item over TikTok. Het gaat over wat TikTok nu eigenlijk is, wat voor soort filmpjes je te zien krijgt door het algoritme én dus ook wat de gevaren (kunnen) zijn. 

  Kijk de uitzending van Arjen Lubach over TikTok

 • Nieuws |

  Amerikaanse rechter keurt schikking met TikTok goed

  TikTok schikte meer dan 20(!) grote privacyzaken in de Verenigde Staten. Dat deed het bedrijf onder andere door schadevergoeding te betalen. Deze schikking is nu goedgekeurd door de rechter.

  Ook voert TikTok wijzigingen door voor haar Amerikaanse gebruikers. Wij willen dat TikTok deze aanpassingen, plus andere, ook voor Nederlandse gebruikers gaat doen. Vooral voor kinderen.

  Dit mag TikTok niet meer doen bij Amerikaanse gebruikers (behalve als ze het uitdrukkelijk vermelden in de privacyverklaring):

  • De app gebruiken om biometrische informatie te verzamelen of op te slaan.
  • De app gebruiken om geolocatie of GPS-gegevens te verzamelen.
  • De app gebruiken om gebruikersgegevens naar buiten de Verenigde Staten te verzenden.
  • Gebruikersgegevens opslaan in databases buiten de Verenigde Staten.
  • Door gebruikers gegenereerde content uploaden naar de servers van de app voordat de gebruiker deze opslaat of publiceert.

  Daarom hebben wij samen met de stichting Take Back Your Privacy ook een claim tegen TikTok lopen. Je kunt je (kind) nog steeds aanmelden.

 • Nieuws |

  Veel schadelijke video's

  Filmpjes op TikTok over onder andere zelfmoord, zelfbeschadiging en desinformatie/nepnieuws gaan (te) makkelijk rond. Dat ontdekte een undercoverjournalist van RTL Nieuws. Ondanks de richtlijnen. Hoe zit dat?

  Lees het artikel op rtlnieuws.nl.

 • Nieuws |

  De eerste zittingsdatum is bekend

  De eerste zittingsdatum van onze actie tegen TikTok is bekend. Het wordt 10 oktober 2022.

  Tijdens deze zitting zal het vooral gaan over de procedure en zal er nog niet inhoudelijk op de claim ingegaan worden. De volgende 2 dingen zullen behandeld worden:

  1. Is de Nederlandse rechter bevoegd? (Wij vinden van wel)
  2. Zo ja, moet de claim toch 'aangehouden' worden?  (Wij vinden van niet) 
 • Nieuws |

  Planning komende kwartalen TikTok-procedure

  De rechtbank heeft besloten de procedure met betrekking tot onze TikTok-claim op te splitsen in drie fasen:

  1. De eerste fase bestaat uit een procedure die duidelijk maakt of de Nederlandse rechter bevoegd is de claim te behandelen of niet. TikTok heeft zes weken om z'n visie hierover in te dienen (6 april 2022). Daarna volgt de mondelinge behandeling, waarna de rechter in een tussenvonnis oordeelt of de zaak in Nederland voor de rechter kan komen, of ergens anders.
  2. Tijdens de tweede fase komen verschillende procedurele onderwerpen aan de orde. Eén van de vragen die dan aan bod komt is of het zinvol is de claim collectief te behandelen of niet. Ook wordt in deze fase de exclusieve belangenbehartiger aangewezen (er zijn namelijk drie stichtingen die TikTok voor de rechter hebben gedaagd). En de rechter zal toetsen of de claim tegen TikTok ontvankelijk is, oftewel: of de claim aan de juridische voorwaarden voldoet om in behandeling te worden vernomen.
  3. De derde fase is de inhoudelijke behandeling. Wanneer die plaatsvindt, staat nog niet vast omdat eerst de eerste twee fasen doorlopen moeten worden.

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen